Wypiek, który uważam za bardzo udany. Zniknęły w mgnieniu oka i wszystkim bardzo smakowały. Skusił mnie genialny smak bananów i czekolady. I bardzo słusznie!
Składniki na ciasto:
25 dag masła
4 szklanki mąki*
łyżka cukru pudru (można pominąć)
4 żółtka
250 g kwaśnej śmietany
szczypta soli
3 łyżki kakao*
cukier biały kryształ - do posypania
Wykonanie:
Z wymienionych składników zagnieść ciasto, następnie włożyć je do lodówki owinięte w folię na ok. 30 minut. Po schłodzeniu ciasta rozwałkować je cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić ciasto w paski o szerokości 1,5 cm i nawijać na rurki aluminiowe, wcześniej nasmarowane masłem. Przed włożeniem do piekarnika posypać na górze cukrem.
Składniki na krem:
banany
łyżka rumu
serek mascarpone
Wykonanie:
Serek mascarpone ubić, podzielić porcję na 3 części. Do jednej dodać zmiksowanego banana, do drugiej rum, trzecią zostawić naturalną w smaku. Masę włożyć do lodówki, aby chwilę stężała. Gdy masa zrobi się gęsta, przy pomocy rękawa cukierniczego nabijać rurki kremem.
*Mąkę i kakao najlepiej przesiać przez sito.
*przepis przed modyfikacją pochodz stąd
Tak apetyczne ,że od razu mam na nie ochotę ...)))) całuski pa...
OdpowiedzUsuńO matulu! To powinno być zakazane oglądanie takich zapewne niebiańskich rozkoszy o tej godzinie! Już mnie ściska w dołku:(
OdpowiedzUsuńwłaśnie się przymierzam do rurek , ale klasycznie , rurki jasne, krem z mascarpone bez dodatków smakowych :) buziaki :**
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie! Ja robiłam z ciasta francuskiego i wypełniałam kremem bezowym:)
OdpowiedzUsuńWyglądają wybornie!
OdpowiedzUsuńMam tylko jedno pytanie do wszystkich czytelników: czym mogę zastąpić aluminiowe rurki/stożki???
Nasze rurki są metalowe, kupione w sklepie agd. Można je też dostać na allegro.
OdpowiedzUsuńOsobiście nie szukałabym zamienników.
Pozdrawiam :)
Wspaniala uczta! Przypomnialy mi sie Swieta u Mamy :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdezcnie!