wtorek, 27 marca 2012

Taka dzisiejsza poźna kolacja. Polecam!


Brokuły z kukurydzą, fetą, sosem czosnkowym
i prażonymi ziarnami


Składniki:
1-2 brokuły (w zależności od wielkości)
250g sera feta
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka masła
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze. Wystudzić. Z majonezu, śmietany, czosnku zrobić sos czosnkowy i doprawić solą i pieprzem. Słonecznik i dynię wrzucić na rozgrzane masło i zezłocić (można też uprażyć bez masła na suchej patelni). Brokuły wyłożyc na półmisek. Posypać kukurydzą, na to pokrojony ser feta w kosteczke. Całość polać sosem czosnkowym i posypać uprażonymi ziarnami.

Przepis pochodzi stąd.

3 komentarze:

  1. brokuły kocham i moje córy również , a do tego czosnek - no poezja :)) buziaki ;**

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam!!! Pychotka, wszystko co lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzieki za fajny przepis chyba pobiegne po skladniki do sklepu, narobilas mi smaka:)

    OdpowiedzUsuń