sobota, 18 lutego 2012

Kulinarny eksperyment, który uważam za bardzo udany i mogę go polecić z czystym sumieniem.
Przedstawiam "pana kota" :) Przepis cytuję stąd.


1 litr śmietanki kremówki 30 %
100 g cukru
1 laska wanilii
17 g żelatyny
500 g truskawek
50 g cukru

Do 250 ml śmietanki dodać żelatynę i zostawić do napęcznienia. Pozostałą śmietankę zagotować z przekrojoną wanilią i cukrem. Do gorącej śmietanki dodać pozostałą, tą z żelatyną i wszystko starannie wymieszać (do rozpuszczenia żelatyny). Masę, bez laski wanilii, wylać do foremek lekko nasmarowanych olejem w neutralnym smaku (silikonowych nie trzeba smarowac). Pozostawic do schłodzenia i wstawić do lodówki. Truskawki zmiksować z cukrem . Na talerzyk wylać trochę sosu i kłaść po jednym deserze.
Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam ale muszę się poprawić w tej kwestii:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ten deserek:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń